Ornamente Fier Forjat
 

Total 0 RON

Cos de cumparaturi

0747 127 292 / 0724 604 236
Fierul forjat – istorie. Prelucrarea artistica a metalului ocupa un loc important in istoria artei decorative. Metalul poate fi topit, turnat  in forme, indoit, rotit, batut, forjat, rasucit. El constituie un material perfect pentru crearea unei lucrari de arta. Se spune ca fieraritul a inceput in sec.6-4 inaintea erei noastre. Pe atunci lucrarile erau execute intr-un mod necioplit. Mai tarziu au invatat sa mestereasca săbii şi seceri, topoare şi cuţite, zale şi căşti de protecţie, care si pana acum minuneaza specialistii.
Forjarea  ca un mod stravechi de a prelucra metalul a inregistrat o perioada de inflorire in sec 16-18. In acel timp fierarii lucrau doar manual, dar indifferent de aceasta ei au reusit sa lanseze pustile din fier forjat. In sec. 18, s-au construit multe uzine pentru fabricarea armelor, unde erau pe larg raspindite ciocanele cu parghie cu unitate de apa fabricate din metal forjat. In 1800 in Rusia pentru prima data s-a folosit stantarea. La mijlocul secolului 19 au aparut ciocanele pe baza de aburi, care la moment au fost inlocuite de masinile hidraulice. Cererea pentru articolele din fier forjat era mare si nu putini lucratori activau in acest domeniu.
Cele mai mari succese in forjarea artistica au fost atinse in sec 17-20. Diversitatea traditiilor europene sunt strans legate de istoria statului, de diferitele perioade cu stiluri arhitecurale specifice, de maiestria arhitectilor si sculptorilor , a fierarilor si topitorilor de metal. Fiecare lucrare din fier forjat solicita perfectionarea tehnologiilor, din acest motiv este mai simplu de a cerceta individual perioadele de dezvoltare a fierului forjat impreuna cu anumite sectoare ale tehnologiilor. Cele mai vechi lucrari din fier forjat au fost fabricate utilizand aceleasi tehnici de prelucrare ca si cele din ziua de astazi.
De la bun inceput, fierarii munceau in special pentru obtinerea obiectelor de uz casnic. O importanta aparte acordau felinarelor din fier forjat. Acest felinar era reprezentat de  o tija metalica in varf avand un mecanism de prindere a unor lampi lungi. Ca sa se mentina in pozitie verticala, in partea de jos se imbraca un cerc greu de metal. Pentru a preintampina incendiile aceste felinare se tineau in  galeti cu apa. Aceasta lucrare simpla, care nu solicita mult timp a dat posibilitatea efectuarii unor experiemente tehnologice. Nu e de mirare ca cele mai reusite inovatii in materie  de fier forjat au fost rezultatele experimentelor din pregatirea celor mai simple obiecte de uz casnnic.
Pas cu pas, fierarii au inceput sa isi decoreze lucrarile cu diferite desene si mici modele. Cu timpul a inceput sa fie folosite in loc de tije metalice, panglice, marginile careia erau rasucite, partea superioara era taiata, in acest mod creeindu-se adevarate opere de arta din fier forjat. Prin urmare, toate tehnicile deja testate au fost implementate cu succes in arhitectura. De la inceput erau simple grijale din fier forjat cu spatii mici intre ele, apoi s-au trecut la elemente forjate cu spatii mult mai mari. Arta fierarilor a patruns nu numai in arhitectua bisericeasca dar  si in cea civila. Deseori grilajele din sec 17 erau dintr-un modul care se repeta. Elementele din fier forjat individuale erau intarite ori prin sudare ori prin nituire.
Sec.18 a adus destule inovatii in materie de pregatirea a elementelor din fier forjat. Fierarii  tot mai des utilizeaza metode arhicunoscute de prelucrare a metalului. Cu forme dure, elementele din fier forjat acentueaza adancimea spatiului.Pot aparea asa elemente din fier forjat ca masti, stele, flori , soare. 
Nu este de mirare ca invatarea rapida a procesului de turnare a fierului a stimulat activ producerea sculpturilor din metal si a detaliilor decorative arhitecturale. Apar grilaje unicate.
La sfarsitul sec.18, se utilizau elemente metalice turnate. Sec.19 poate fi considerat secolul armoniei. Sub influenta stilului “ classicism” se fabricau compozitii spatiale din metal pentru balcoane si garduri. Elementele turnate puteau fi puse in ramele din fier forjat. Genialii arhitecti au proiectat compozitii extraordinare care au fost efectuate mai tarziu de mesterii cei mai iscusiti. Civilizatia aduce mereu ceva nou pentru fierari. Ei incep sa fabrice balustrade si balcoane din fier forjat
O perioada infloritoare pentru domeniul fierului forjat a fost arhitectura “moderna”. Arhitectura neobisnuita a cladirilor a creat noi obiective, fierul forjat incepand sa fie folosit pentru fabricarea  copertinelor, suporturilor de acoperis. In perioada 1930-1960 fierul forjat cedeaza pozitiile turnarii decorative. Foarte multe compozitii devin adevarate decoratiuni pentru cladirile administrative si de stat. Un rol important in perioada dupa anii 1960 totusi a ramas turnarea fierului. Se foloseau foarte multe stantari fierbinti. In cele din urma, specialitatea de fierar a inceput sa dispara, chiar  si in cercurile de restaurare.
 In anii 70 ai sec. 20 fierul forjat a trezit un interes neasteptat sculptorilor, asa cum articolele din metal partajat era mai ieftin decat cele din metal turnat. Baza metalica pentru asa articole se facea din metal profilat. Un exemplu de asa compozitie sunt ceasurile. Sculptura s-a format prin influenta celor mai vechi motive ale fierului forjat. Existau compozitii intregi sub denumirea de “sculptura grafica”. Se creeaza noi grilaje cu un stil geometric destul de riguros. La momentul actual are loc o explozie a lucrarilor din fier forjat. Are loc renasterea lucrarilor de restaurare, se monteaza noi balustrade la vechile cladiri din centrul orasului.