Total 0 RON
Prelucrarea fierului este o traditie catalana din timpurile stravechi pe care Gaudi cu usurinta a incorporat-o in lucrarile sale ca un element decorativ si structural. El a avut parte de sustinere din partea mesterilor de breasla care au acceptat bucurosi propunerea lui de a reinvia tehnicile si stilurile vechi ale fierului forjat.
Gaudi a utilizat fierul intr-un mod extensiv in creatiile sale printre care si fierul forjat in toate variatiile sale. Toate lucrarile lui denota o extraordinara imaginatie si o mare maiestrie. Mesterii de obicei nu erau specializati in prelucrarea fierului dar il utilizau ca un element complementar in activitatea lor obisnuita si cu timpul au inceput sa acumuleze cunostinte in materie de tehnici- deseori cu ajutorului lui Gaudi. Printre mesterii care merita mentionati sunt lacatusul Ramon Vallet din Piquer, dulgherul Eduard Punti si cei care au colaborat in atelierul de lucru decorativ a lui Francesc Vidal din Javelli.
Gaudi nu s-a bazat doar pe cunostintele fierarilor si topitorilor dar mai mult pe ale lui proprii pe care le-a deprins in timpul uceniciei la Tinichigeria Sarda si la « Cire Lucrari din Metal » din Reus. Fara o profunda analiza a acestor tehnici e imposibil de inteles cum acest geniu a putut sa directioneze atat de efectiv munca mesterilor chiar uneori utilizand modele din sarma, ceara, carton pentru a le explica proiectele sale.
Maiestria lui Gaudi nu s-a manifestat doar in cadrul pieselor grandioase create din fier batut sau fonta, dar si in acele piese de dimensiuni mai mici facute din alte metale asa ca alama si bronz pe care el le-a utilizat pentru a crea elemente interioare decorative, exemplu clante la usa, manere, vizoare si altele. Astfel de exemplare se pastreaza in Casa Batlló si La Pedrera.
Una din cele mai impresionante lucrari ale lui Gaudi mesterite din fier forjat este poarta Pavilionului Güell din Barcelona, construita in 1885 la Vallet in atelierul de lucru Piquer. Intreaga poarta este un exemplu de utilizare a elementelor industriale care aplicate in asa maniera produc un rezultat surprinzator: observat de aproape,putem vedea ca fiecare parte a corpului dragonului e formata din arcuri si lanturi care combinate, privite deja de la o anumita distanta dau forma unui animal infricosator.
Cele 2 porti principale de la Palau Güell confera o extraordinara originalitate constructiei, combinand elementele industriale cu cele complet artizanale, asa ca decoratiunile din fier forjat care incoroneaza portile si scutul hieraldic demn de mentionat care le separa, sculptat ca o cruce de nobil cu un mare “E” si “G” ceea ce semnifica Eusebi Guell. Ambele porti sunt lucrarile fierarului Joan Onos care le-a creat in 1889. Una din cele mai originale caracteristici sunt barele helicoidale din fier forjat-des utilizat mai apoi ceea ce a devenit o normalitate in intreg oras. Usa de la ascensorul din Casa Calvet este formata din cercuri intersectate pe un platou asa cum ar fi o zale.
-Poarta de la intrarea in Pavilion la Beciurile Güell din Garraf
-Portile de la intrarea principala la Finca Miralles
-Peretii Parcului Güell
-Poarta principala de la Casa Batlló
-Poarta principala de la Casa Mila (La Pedrera)
-Primul balcon confectionat de Gaudi pentru Casa Vicens, in 1883
-Capricho din Comillas ( Cantabria,Spania), balcoanele careia au balustrade din fier forjat
-Casa Calvet,ultimul loc in care Gaudi a utilizat balustrade de o grosime anumita
-Incepand cu Casa Batllo,Gaudi introduce un nou design pentru o mai groasa balustrada si a substituit fierul forjat cu fonta
-Oricum,la La Pedrera,Gaudi incepe sa reutilizeze fierul forjat ; piatra si fierul iau noi forme si integrate una in alta dau nastere la o noua explozie in fantezia arhitectonica cuplata cu o extraordinara capacitate tehnica.